Receptplichtige medicijnen

Doktersrecept. Wel of Niet?

Sommige medicijnen kun je gewoon kopen bij de apotheek of drogist. Andere medicijnen kun je alleen krijgen wanneer een arts ze voorschrijft. In Europa bepaalt elk land zelf welke medicijnen zonder en met recept verkocht mogen worden. Het kan dus zijn dat een medicijn wat in België uitsluitend op recept verkrijgbaar is in een ander land zonder recept gekocht kan worden. Wel is het zo dat een recept in de hele Europese Unie geldig is. Met een Belgisch recept kun je dus je medicijnen gewoon bij een Nederlandse apotheek bestellen.

In de volgende gevallen heb je in elk geval een recept nodig:

  • Je hebt een klacht waarvoor een arts je moet onderzoeken. De arts kan bepalen welk medicijn het beste werkt.
  • Het medicijn kan ernstige bijwerkingen hebben. Dan vindt de overheid dat een arts je extra moet controleren als je het medicijn neemt.
  • Het is gevaarlijk om het medicijn te gebruiken zonder begeleiding. Bijvoorbeeld als je tegelijkertijd ook andere medicijnen gebruikt. Of als je verslaafd kunt raken aan het medicijn. Ook als u de medicijnen lang moet gebruiken, vindt de overheid begeleiding belangrijk.
  • Het gaat om een medicijn dat je goed moet innemen, omdat het anders niet goed werkt. Of omdat het anders bijwerkingen kan geven.
  • Het medicijn is nieuw. Dan wil de overheid nog meer weten over hoe het werkt en wat de bijwerkingen zijn.
  • Het medicijn wordt toegediend via een injectie.

 

Herhaalrecepten

Wanneer je voor langere tijd medicijnen moet gebruiken ontvangt u van uw arts vaak een herhaalrecept. Hiermee kun je met hetzelfde recept voor langere tijd uw medicijnen bestellen. Wanneer je je aanmeldt op Medicijnen.nl vind je onder "Mijn Recepten" een overzicht van de door jou aangeboden recepten. In het geval van een herhaalrecept wordt hier ook vermeld tot wanneer deze geldig is.
Bij een geldig herhaalrecept kun je eenvoudig online je medicijnen bestellen zonder dat er opnieuw om een recept gevraagd wordt.

 

Recept verzenden

Wanneer je een receptplichtig medicijn wilt bestellen moet ons eerst het recept worden overhandigd. Je kunt dit digitaal, per fax of per post doen.

 

Digitaal verzenden

Om je recept digitaal te verzenden moet het recept worden ingescand of er moet een foto van worden gemaakt (bijv met een smartphone). Let er hierbij op dat het recept compleet en duidelijk leesbaar gefotografeerd/ingescand wordt. Bij een nieuwe bestelling wordt tijdens het afrekenproces gevraagd om het recept te uploaden. Indien je reeds een bestelling geplaatst hebt kun je onder Mijn Recepten alsnog de foto/scan uploaden.

 

Verzenden per post of fax

Wanneer je er voor hebt gekozen het recept per post of fax te verzenden ontvang je van ons een e-mail met verdere instructies. Print bij voorkeur deze e-mail uit en verstuur het samen met het recept.
Indien je geen mogelijkheid hebt om het recept uit te printen, schrijf dan het in de e-mail aangegeven receptnummer duidelijk op het in te scannen recept. Op die manier kunnen wij je bestelling sneller verwerken.
Als je het recept liever alsnog digitaal aanlevert dan kun je dit bij Mijn Recepten doen.

 

Digitaal recept toereikend?

Meestal is het voldoende om een recept digitaal aan te leveren. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk dat je ons het originele recept per post stuurt. Mocht dit het geval zijn dan zal één van onze medewerkers contact met je opnemen.

 

Anticonceptiepil

Voor het bestellen van de anticonceptiepil is een geldig recept noodzakelijk. Hiervoor geldt echter een versoepeld receptbeleid. Bovendien wordt dit recept altijd als herhaalrecept beschouwd. Concreet betekent dit dat, wanneer je eenmalig een recept voor de anticonceptiepil instuurt je in het vervolg dezelfde pil zonder nieuw recept kunt blijven bestellen.

Als recept voor de anticonceptiepil kunnen wij de volgende zaken accepteren:

  • Een recept van je arts (per post, fax of digitaal)
  • Een foto/scan van de verpakking van de anticonceptiepil die je nu gebruikt. Het etiket met je naam dient hierop duidelijk leesbaar te zijn.