#Movember

#Movember

Naar mate de maand november vordert, beginnen ze op te vallen, mannen die hun snor laten staan, zeker omdat dit eigenlijk al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw beslist geen trend meer is en het er ook niet naar uitziet dat het dat nog ooit weer gaat worden. Deze snorren, liefkozend MO genoemd, hebben een speciale betekenis. Onder de noemer van de naam Movember wordt aandacht gevraagd voor prostaatkanker, teelbalkanker en voor de gezondheid en het welbevinden van de man in het algemeen. Movember betekent dus eigenlijk voor november wat Pink Ribbon – aandacht vragen voor borstkanker – betekent voor oktober. Het woord Movember is trouwens een - wat zo mooi heet - portemanteau voor moustache (snor) en november. Door mannen te vragen hun snor te laten staan, wil men het gezicht van de gezondheid van de man veranderen.

 

Movember Foundation

Movember moustacheHet fenomeen Movember is ontstaan in 2003 in Australië waar twee vrienden, samen met nog zo’n dertig anderen, begonnen om door hun snor te laten staan, aandacht te vragen voor mannenziekten. Al in 2004 werd dit initiatief opgepakt met de oprichting van de Movember Foundation en anno nu is Movember uitgeroeid tot een wereldwijde vlek van meer dan vijf miljoen mannen, waaronder vele beroemdheden, die hun snor laten staan. Sinds 2010 is er zelfs een wedstrijd aan gekoppeld de MOscars, waarbij een prijs wordt uitgereikt aan de persoon die dat jaar in de wereld het beste zijn snor heeft laten staan.

MO-mentjes

Man participates in MovemberAlle mannen kunnen deelnemen aan Movember. Iedereen die meedoet, begint met een gladgeschoren gezicht, laat verder de hele maand zijn snor groeien en verzorgt hem daarnaast ook goed. De bedoeling is dat de snor het gesprek oproept en dat dit ook aangegaan wordt. Dit in zogenaamde MO-mentjes. Naast het laten staan van de snor, wordt tevens gevraagd om in de Maand november in totaal zestig kilometer hard te lopen, dit voor iedere zelfmoord onder mannen die er maandelijks zijn wereldwijd.

Prostaatkanker

Movember vraagt dus aandacht voor belangrijke gezondheidsthema’s. Een daarvan is prostaatkanker. De prostaat is maar een relatief klein orgaantje dat bij de man vlak onder de blaas om de plasbuis heen ligt. Het is een klier, wat betekent dat het een vocht maakt en dit ook uitscheidt. Het vocht dat de prostaat maakt, helpt zaadcellen in leven te houden en het komt tijdens een zaadlozing naar buiten.

Over de oorzaak van porstaatkanker is eigenlijk nog maar erg weinig bekend. Het enige dat men weet, is dat erfelijkheid een rol speelt. Vaak zijn er geen signalen en wordt de kanker bij toeval ontdekt. Soms zijn er wel plasklachten, zoals een minder krachtige straal of nadruppelen, maar deze klachten kunnen ook wijzen op een goedaardige prostaatvergroting, ook wel bekend als ‘oudemannenkwaal’. Het zou dan ook heel verstandig zijn dat iedere man vanaf zestig jaar zich ieder jaar even laat checken. Dit kan al met een eenvoudig bloedonderzoek, waarbij de PSA-waarde – het Prostaat specifiek Antigeen – vastgesteld wordt en waarmee prostaatkanker vroegtijdig kan worden opgespoord.

Prostaatkanker komt erg veel voor, het is zelfs de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Europa lijden er meer dan drie miljoen mannen aan en in Nederland en België worden gezamenlijk jaarlijks meer dan 20.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Met Movember genees je de kanker niet, maar het draagt wel bij aan de bewustwording en aan het stimuleren van de vooruitgang ten aanzien van onderzoek..