Foliumzuur 0,5mg 90tb

€ 18,05
- +
  • Medicijnen voor een lage Prijs
  • Levering door een erkende Apotheek
  • Ook voor alle Herhaalmedicatie

Productinformatie

Verpakking: 90 ST

Medische informatie

Wat is Foliumzuur?

Foliumzuur, behorende tot de groep medicijnen die foliumzuur-derivaten wordt genoemd, heet ook wel vitamine B11. Het is een essentiële vitamine die het lichaam nodig heeft voor aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Ook speelt het een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het lichaam is zelf niet in staat Foliumzuur te maken en is hiervoor afhankelijk van voeding, zoals groente en volkorenproducten. Foliumzuur wordt voorgeschreven om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en bij kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede, om bijwerkingen van het medicijn methotrexaat (een medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) te voorkomen en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

 

  • Gebruikt voor behandeling van: foliumzuurtekort, preventie van aangeboren afwijkingen
  • Effect: voorkomen van een foliumzuur tekort
  • Werkzame stof: foliumzuur

 

Hoe werkt Foliumzuur?

Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Bij een ongeboren baby is het heel belangrijk voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.

 

Hoe wordt Foliumzuur gebruikt en wat is de dosering?

Foliumzuur komt in tabletten van 0,5 mg. Uw arts schrijft u de juiste dosering voor.

U kunt Foliumzuur op de door uzelf gekozen tijdstippen innemen.

Als u Foliumzuur slikt omdat u zwanger wilt worden, moet u hier minimaal 4 weken voor de bevruchting mee beginnen en Foliumzuur blijven slikken tot een zwangerschap van 10 weken.

Als u Foliumzuur slikt tegen de bijwerkingen van methotrexaat, dan moet u het Foliumzuur gebruiken op de dag nadat u methotrexaat heeft gebruikt, Foliumzuur mag nooit op dezelfde dag als methotrexaat geslikt worden.

Als u een dosis vergeten bent, kunt u de dosis alsnog innemen, een dubbele dosis heeft geen schadelijke effecten.

 

Wanneer mag u Foliumzuur niet gebruiken?

Als u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in Foliumzuur dan moet u dit middel niet gebruiken. Als u capecitabine of fluorouracil tegen kanker gebruikt dan moet u met uw arts overleggen of u Foliumzuur kunt gebruiken. Het kan de bijwerkingen van deze medicijnen versterken.

Slikt u fenytoïne een medicijn tegen epilepsie dan kan Foliumzuur de werking van fenytoïne verminderen. Bespreek dit met uw arts.

 

Wees matig met het drinken van alcohol. Slik altijd Foliumzuur voordat u zwanger wilt worden. Geeft u borstvoeding dan kunt u Foliumzuur veilig gebruiken. U mag gewoon autorijden.

 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Foliumzuur?

Foliumzuur geeft bij een normale dosering geen bijwerkingen. Heel soms komt overgevoeligheid voor Foliumzuur voor. Dit herkent u aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Stop direct met het gebruik van Foliumzuur en waarschuw dan uw arts.

Vragen over dit product?

Bezoek onze contactpagina of neem direct telefonisch contact met ons op op +31(0)75-3030180 of stuur
ons een e-mail via info@medicijnen.nl