
Altijd moe? De 5 meest voorkomende oorzaken en wat eraan te doen is
Leestijd: 6 minutenIedereen voelt zich weleens moe. Je energie is laag, alles kost meer moeite en je merkt dat je niet helemaal jezelf bent. Bewegen, denken en concentreren, gaan trager of zwaarder. Hoe vermoeidheid precies aanvoelt, verschilt per persoon. Sommigen worden prikkelbaar of emotioneel, anderen voelen zich lusteloos. Ook klachten, zoals droge ogen, vergeetachtigheid en moeite met focussen, komen vaak voor. Soms is de reden van je vermoeidheid overduidelijk; een zware werkdag of een stevige workout, maar meestal kunnen we er de vinger niet precies opleggen waar de vermoeidheid vandaan komt.
Als vermoeidheid langdurig aanhoudt, kan dat je immuunsysteem verzwakken. Je maakt sneller fouten, je coördinatie neemt af en je reacties worden trager — iets wat bijvoorbeeld in het verkeer gevaarlijk kan zijn. Vermoeidheid kan ook je eetgedrag beïnvloeden, met als gevolg een sterke behoefte aan snacks of suikerrijke producten. Vaak proberen we die vermoeidheid dan te onderdrukken met cafeïne of suiker, zonder echter stil te staan bij de oorzaak. We hopen dat een goede nachtrust voldoende is. Maar als je toch genoeg slaapt, maar wel steeds moe blijft? Dan is het belangrijk om verder te kijken en te achterhalen wat er echt aan de hand is. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid en wat je eraan kunt doen om je minder moe te voelen.
5 oorzaken van vermoeidheid
1. Onvoldoende nachtrust😴
Goed slapen is zeer belangrijk voor je lichaam en je welbevinden. Slaap je niet goed, niet voldoende of niet diep genoeg, dan kan dit zorgen voor een vermoeid gevoel na het opstaan. Je lichaam maakt, om goed te kunnen slapen, het hormoon melatonine aan. Blauw licht, dat uitgestraald wordt door smartphones, tablets en televisies, gaat de aanmaak van melatonine tegen, omdat het het lichaam juist aanzet tot de aanmaak van cortisol. Cortisol is een hormoon dat zorgt voor alertheid en wakker zijn. Ook het gebruik van alcohol verstoort een diepe slaap – de REM-slaap – waardoor de slaap onrustig wordt. Ook zorgt het ervoor dat de spieren in de keel en tong meer ontspannen, waardoor de luchtwegen vernauwen en er minder zuurstof kan worden opgenomen. Dit kan leiden tot benauwdheid en tot snurken.
2. Een verstoord bioritme🌙
Onregelmatig slapen, bijvoorbeeld door het werken in onregelmatige diensten of een jetlag, verstoort de slaap-waakcyclus. Hierdoor is in slaapvallen soms lastig of is iemand al heel erg vroeg wakker, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag.

3. Onvoldoende drinken💧
Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar als je te weinig water drinkt, daalt je energieniveau. Water is een essentiële stof voor ons lichaam. We hebben het nodig als bouwstof, voor transport van andere stoffen en het houdt ons op temperatuur. Ons lichaam heeft behoefte aan twee liter water per dag, om normaal te kunnen functioneren. Drink dus altijd voldoende.
4. Onvoldoende beweging of juist te veel 🚶♂️🏋️♀️
Voor veel mensen is het heel normaal om meerdere keren per week te sporten, zoals drie tot vier keer naar de sportschool gaan of lange afstanden hardlopen. Maar juist daardoor ligt overtraining op de loer. Deze vorm van overbelasting ontstaat vaak geleidelijk en is een signaal van het lichaam dat het te veel heeft moeten verwerken. Een van de eerste en meest opvallende symptomen hiervan is vermoeidheid.
Aan de andere kant kan ook een gebrek aan beweging leiden tot vermoeidheid. Als je te weinig beweegt, vertraagt de bloedcirculatie. Hierdoor krijgen je spieren en hersenen minder zuurstof en voedingsstoffen, wat kan zorgen voor een energiedip. Bovendien gaat je algehele conditie achteruit, wat je energiepeil nog verder verlaagt.
5. Een teveel aan stress😵💫
Een teveel aan stress is funest voor je energie. Het stresshormoon cortisol houdt je alert, maar remt tegelijkertijd de aanmaak van melatonine — het hormoon dat je helpt ontspannen en in slaap vallen. Bij aanhoudende stress blijft je lichaam voortdurend cortisol aanmaken, wat uiteindelijk tot uitputting leidt. Daarbij komt dat stress je slaap vaak verstoort: je ligt te piekeren en kunt moeilijk tot rust komen. Het resultaat? Een uitgeput gevoel en aanhoudende vermoeidheid.

En wat kun je doen om vermoeidheid te verminderen?
- Zorg voor voldoende ontspanning; ga wandelen, denk eens aan yoga en/of meditatie.
- Zorg voor een betere nachtrust; leg smartphone of tablet twee uur voor het slapengaan weg. Drink geen alcohol en kijk niet tot vlak voor het slapen televisie.
- Ga vaker naar buiten; stel je bloot aan de zon, zodat je lichaam vitamine D aan kan maken (wel goed insmeren!) en geniet van de frisse lucht.
- Zorg voor goede voeding; eet gezond met veel groenten, fruit en gezonde vetten en vermijd bewerkte producten, als snoep, koekjes en witbrood. Deze suikerrijke producten zorgen juist voor een energiedip. Krijg ook voldoende B-vitamines, ijzer en magnesium binnen.
- Beweeg zoveel mogelijk; ga als je moe bent niet op de bank liggen, dit verergert de vermoeidheid.
Tot slot
Verschillende factoren kunnen invloed hebben op je energieniveau. Daarom is het belangrijk om niet alleen de symptomen van vermoeidheid te bestrijden, maar juist op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. Vaak kan een gezonde leefstijl al veel verschil maken. Blijft de vermoeidheid echter aanhouden, ondanks voldoende rust en een evenwichtig voedingspatroon? Of vermoed je dat er sprake is van een lichamelijke of mentale oorzaak? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.